Radio Katowice
Radio Katowice / Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
Ekspert radzi: Miód
06.10.2022
18:46:00

Miód jest źródłem energii, pomaga wzmocnić odporność i zwalczyć przeziębienie, przyspiesza gojenie ran, może obniżać ciśnienie, korzystnie wpływa na układ pokarmowy i ma wiele innych prozdrowotnych właściwości.

Jak go spożywać żeby nie stracił swoich właściwości? Jak przechowywać miód? Na co zwrócić uwagę przy kupnie? Czy miód ma termin przydatności do spożycia? Czy miody pozyskane w centrach dużych są zdrowe?  Wyjaśnia ekspert - prof. Jerzy Stojko, znawca apiterapii i produktów odpszczelich.

Miód jest doskonałym produktem. Inteligentny, pracowity owad, jakim jest pszczoła, wyprodukowała coś cudownego. Obyśmy chcąc sobie pomóc tego nie zepsuli. Z racji tego, że miód może mieć pozostałości pyłku, to dla osoby, która jest alergikiem, nie będzie wskazany. Dzieciom nie przypadną do gustu miody spadziowe. Spadź jest bardzo słodka, ale cierpka i drapiąca.

Niezależnie od tego z jakich pyłków miód powstał ma istotną cechę, podnosi naszą odporność. Jego terapeutyczne właściwości możemy odczuć po około dwóch miesiącach przyjmowania. Warunkiem jest systematyczność. Łyżka stołowa miodu dziennie to dobra dawka. Oczywiście przyjmowana bezpośrednio albo na chleb, broń Boże nie rozpuszczać w wodzie. To co na nas działa w miodzie, czyli flawonoidy, polifenole, część z nich jest nierozpuszczalna w wodzie. Polecam wieczorem rozpuścić miód w szklance przegotowanej, letniej wody i zostawić na całą noc, rano na czczo wypić, a potem -oczywiście jak szklanka będzie z przezroczystego szkła-  obejrzeć pod światło. Okaże się, że szkło opalizuje. Niektóre substancje, zbawienne dla naszego organizmu, zostaną na szklance. Flawonoidy, polifenole działają pobudzająco na nasz układ odpornościowy, na tkankę łączną a co za tym idzie na przykład na uzupełnianie ubytków tkankowych, czyli leczenie ran.

Miód może pomóc przy przeziębieniu, ale bardzo ważny jest czynnik termiczny. Możemy stosować słynną recepturę babć, mleko z miodem i czosnkiem, pod jednym warunkiem, niegorące! Nawet fitoncydy, naturalne antybiotyki zawarte w czosnku, przestaną działać, jeżeli my je ugotujemy w tym mleku. Herbata z sokiem malinowym – to samo, zbyt gorąca i sok malinowy będzie tylko słodzikiem. Trudno z tym trafić do świadomości ludzi, bo wszyscy uważają, że jak trzeba się wygrzać, to gorące. Robimy mikstury z miodem, cytryną, czosnkiem, różne rzeczy dodajemy, nic złego, tylko niegorące.

Podczas zakupu miodu dobrze by było zwrócić uwagę na datę konfekcjonowania, czyli rozlewania do słoików. Jeżeli upłynęło 4-5 miesięcy i my nie widzimy ognisk krystalizacji, to może kupmy sobie coś innego. Powiem uczciwie i mogę pewnie u handlowców wywołać agresję, najchętniej kupowałbym u pszczelarzy. Wystawienie miodu w gablocie pięknie oświetlonej światłem słonecznym, w słoiku z przezroczystego szkła, gdy jest płynny, powoduje że on ślicznie załamuje światło, wzrokowo przyciąga potencjalnego klienta. Jak ten miód sobie tak postoi troszkę, upał będzie działał, będziemy mieli słodzik. Zawarte w nim witaminy, enzymy zostaną przez to promieniowanie „zabite”. Wtedy nie zaszkodzi, nie pomoże, będzie miał tylko walory smakowe.

Miód najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Nie narażamy go na działanie promieniowania słonecznego. Miód musi krystalizować. To jest dowód na to, że jest dobrej jakości. Jeżeli minęło 4-5 miesięcy od konfekcjonowania, a on jest dalej płynny, to był przegrzany. Bezpiecznym sposobem, by skrystalizowany miód znowu miał płynną konsystencję, to włożenie naczynia z miodem do kąpieli wodnej o temperaturze 40 stopni Celsjusza. Ten proces trochę potrwa.

Jak odkopywali w starożytnym Egipcie piramidy, to znajdowali skamieniały miód i on był jadalny, to by świadczyło, że nie ma daty przydatności. Miód może fermentować, jakby chciał „uciec” ze słoika, to takiego już nie jemy. Reszta to nasza obserwacja.

Pszczoła jest doskonałym organizmem, jest takim troszkę filtrem. Badania dotyczące tzw. miodów miejskich mówią jednoznacznie, że to pełnowartościowy miód, potencjalne skażenia nie występują.

Autorzy: Jadwiga Woźnikowska, Marlena Barasińska



Radio Katowice / Audycje / Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
 
 
 
 


Każdemu damy radę to program, w którym specjaliści z różnych dziedzin podpowiadają, jak rozwiązywać problemy związane z przepisami, pracą, domem i rodziną.

Jakie mamy prawa i jakie obowiązki? Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych? Jak rozsądnie wydawać pieniądze i nie dać się oszukać? Jak dbać o samochód, ogródek i domowe zwierzęta?

Proste i przystępne odpowiedzi na te i inne pytania w Polskim Radiu Katowice.

Można także do nas pisać: damyrade@radio.katowice.pl.

Zobacz także Każdemu damy radę - magazyn poradniczy

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SA
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA