Sezon grzewczy- o czym należy pamiętać?

O czym należy pamiętać u progu sezonu grzewczego? Czy kontrole kominiarskie są konieczne? Jak często należy je przeprowadzać? Jak się do nich przygotować? Jakie są konsekwencje braku okresowych przeglądów? Jakie najczęściej popełniamy błędy? – o tym ekspert - Piotr Kłodowski, wiceprezes Korporacji Mistrzów Kominiarskich Województwa Śląskiego.

Przygotowując się do sezonu grzewczego prosiłbym wezwać kominiarza, bo on jest od tego żeby wyczyścić kominy, obejrzeć, doradzić, żebyśmy mogli mieszkać bezpiecznie. Piece czy kominki powinny mieć dopływ powietrza, bo to jest warunek żeby było dobre spalanie. Ważne jest też fachowe zamontowane do przewodu kominowego a różnie z tym bywa, jak próbujemy zrobić to sami, zdarza się podłączenie do komina gazowego czy wentylacyjnego.

Art. 62 ustawy Prawo budowlane nakłada na właściciela lub zarządcę obiektu budowlanego obowiązek poddawania budynku okresowej kontroli. Co najmniej raz w roku ma on obowiązek zlecić kontrolę stanu technicznego przewodów kominowych, dymowych, spalinowych i wentylacyjnych.  Prawodawca mówi żebyśmy dodatkowo takie urządzenia skontrolowali wewnątrz budynku czy w mieszkaniach, po to by sprawić czy one właściwie są eksploatowane i bezpiecznie podłączone. Jest też przepis w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów, (Dz.U. 10.109.719), który szczegółowo określa częstotliwość usuwania zanieczyszczeń z przewodów dymowych i spalinowych podczas ich użytkowania. 

Wzywając kominiarza najważniejsze żeby był dostęp do kontrowanych urządzeń i przewodów kominowych a z tym różnie bywa. Są dachy gdzie nie ma ław kominiarskich, nie ma drabin wejściowych. Z ustawy wynika, że właściciel budynku powinien zapewnić dostęp do przewodów kominowych. Kominiarze mają swoje drabiny, ale jeżeli budynek ma więcej niż 6 metrów wysokości tam powinien być zamontowany wyłaz. Jeśli pochyłość dachu ma więcej niż 12 stopni, to taki dach powinien być wyposażony w ławy kominiarskie. Ważna jest tez kontrola w mieszkaniu. Trzeba zwrócić uwagę czy jest właściwy dopływ powietrza z zewnątrz, czy nie ma pozatykanych kratek wentylacyjnych. To ważne. Taka kratka powoduje że jeśli dojdzie do zakopcenia jest ono wyciągane, ale służy też do wyciągania zużytego powietrza, żeby nie pojawił się grzyb w mieszkaniu i żeby się lepiej oddychało. Powietrze musi być wymieniane. 

Zaświadczenie o przeprowadzonej kontroli kominiarskiej jest ważne przy ubezpieczeniu. Firmy ubezpieczeniowe coraz częściej nie wypłacają odszkodowań jeśli raz w roku nie ma przeprowadzonej kontroli przez kominiarza, gazownika czy inspektora nadzoru. Bez takiego zaświadczenia jest problem.

Paląc w piecach czy kominkach najczęstszym błędem jest używanie drewna, które nie było wysuszone. Powinno ono być sezonowane co najmniej dwa lata, czyli mieć maksymalnie 20% wilgotności. Jako ciekawostkę dodam, że polana, czyli małe kłody powinny być składowane korą do dołu a łykiem do góry. Jeśli kora jest u góry kumuluje wilgoć z powietrza. Palenie mokrym drewnem, takim ściętym prosto z lasu, to jest porażka. Wydzielają się wtedy gazy toksyczne, różne związki, zużywa się tego opału trzy, a nawet czterokrotnie więcej, bo musi dojść do odgazowania pary wodnej, potem dochodzi do zasmołowania komina i w konsekwencji do pożaru komina.


Autor: A. Sojka/Marlena Barasińska


Wiadomości regionalne